1397/05/19 12:35
بیماری نکروز عفونی لوزالمعده (Infection pancreatic necrosis) (IPN) در مزارع سردابی (قزل آلا)
این بیماری از بیماری های رایج در خانواده آزادماهیان می باشد و عمدتاً در آزاد ماهیان کوچک بروز پیدا می کند.
عامل ایجاد IPN:
عامل ایجاد بیماری IPN، ویروسی از خانواده رئو ویروس ها می باشد. این ویروس در دمای 60 درجه سانتی گراد به مدت 15 دقیقه مقاوم است. این ویروس در محیط آزمایشگاه و مجاورت هوا به مدت 5 هفته می تواند زنده بماند. فعالیت ویروس بعد از ده هفته قرارگیری در دمای 4 تا 10 درجه کمی کاهش می یابد.
گونه های حساس:
نکروز لوزالمعده عفونی در کارگاههای پرورش ماهی قزل آلا و آزاد گزارش شده است. برای اولین بار در ماهی قزل آلای جویباری شناسایی شده است. ماهیان جوانتر به این بیماری حساسیت بیشتری دارند. میزان حساسیت قزل آلای رنگین کمان مشابه قزل آلای جویباری است. بیشترین حساسیت در ماهی قزل آلا بعد از جذب کیسه زرد و در زمان شروع تغذیه فعال است، مانند لاروهایی که شنای عمودی را آغاز کرده اند.
حساسیت قزل آلای رنگین کمان و ماهی آزاد با افزایش سن کاهش می یابد و یک ماهی قزل آلای 6 ماهه نسبت به ویروس مقاوم می باشد.
راههای انتقال بیماری:
یکی از مهمترین راههای انتقال ویروس IPN، مایعات تخمدانی و اسپرمی می باشد. مدفوع و ترشحات روده ای ماهیان مبتلا نیز سبب انتقال بیماری خواهند شد.
ویروس عامل ایجاد بیماری هم در سطح خارجی تخم های آلوده و هم در دیواره داخلی تخم ها وجود دارد و چون از سطح تخم ها شسته نمی شوند به راحتی بیماری را انتقال می دهند.
ویروس IPN از نوزادان آلوده به سایرین منتقل می شود. توری ها، سطل ها، سبد ها، ابزار مورد استفاده در کارگاههای تکثیر و پرورش به انتقال ویروس کمک می کنند.
آب آلوده مرکز تکثیر نیز می تواند بیماری را به ماهیان غیر آلوده منتقل کند.
تخم های قزل آلای آلوده می توانند بیماری IPN را از یک کارگاه به کارگاه دیگر منتقل کنند.
ماهیان حامل IPN:
تعداد زیادی از ماهیانی که در همه گیری IPN جان سالم به در برده اند، به حامل های ویروس تبدیل می شوند.
علائم بیماری:
این بیماری از بیماری های رایج در خانواده آزادماهیان می باشد و عمدتاً در آزاد ماهیان کوچک بروز پیدا می کند.
عامل ایجاد IPN:
عامل ایجاد بیماری IPN، ویروسی از خانواده رئو ویروس ها می باشد. این ویروس در دمای 60 درجه سانتی گراد به مدت 15 دقیقه مقاوم است. این ویروس در محیط آزمایشگاه و مجاورت هوا به مدت 5 هفته می تواند زنده بماند. فعالیت ویروس بعد از ده هفته قرارگیری در دمای 4 تا 10 درجه کمی کاهش می یابد.
گونه های حساس:
نکروز لوزالمعده عفونی در کارگاههای پرورش ماهی قزل آلا و آزاد گزارش شده است. برای اولین بار در ماهی قزل آلای جویباری شناسایی شده است. ماهیان جوانتر به این بیماری حساسیت بیشتری دارند. میزان حساسیت قزل آلای رنگین کمان مشابه قزل آلای جویباری است. بیشترین حساسیت در ماهی قزل آلا بعد از جذب کیسه زرد و در زمان شروع تغذیه فعال است، مانند لاروهایی که شنای عمودی را آغاز کرده اند.
حساسیت قزل آلای رنگین کمان و ماهی آزاد با افزایش سن کاهش می یابد و یک ماهی قزل آلای 6 ماهه نسبت به ویروس مقاوم می باشد.
راههای انتقال بیماری:
یکی از مهمترین راههای انتقال ویروس IPN، مایعات تخمدانی و اسپرمی می باشد. مدفوع و ترشحات روده ای ماهیان مبتلا نیز سبب انتقال بیماری خواهند شد.
ویروس عامل ایجاد بیماری هم در سطح خارجی تخم های آلوده و هم در دیواره داخلی تخم ها وجود دارد و چون از سطح تخم ها شسته نمی شوند به راحتی بیماری را انتقال می دهند.
ویروس IPN از نوزادان آلوده به سایرین منتقل می شود. توری ها، سطل ها، سبد ها، ابزار مورد استفاده در کارگاههای تکثیر و پرورش به انتقال ویروس کمک می کنند.
آب آلوده مرکز تکثیر نیز می تواند بیماری را به ماهیان غیر آلوده منتقل کند.
تخم های قزل آلای آلوده می توانند بیماری IPN را از یک کارگاه به کارگاه دیگر منتقل کنند.
ماهیان حامل IPN:
تعداد زیادی از ماهیانی که در همه گیری IPN جان سالم به در برده اند، به حامل های ویروس تبدیل می شوند.
علائم بیماری:
- عدم تمایل به گرفتن غذا
- از بین رفتن تدریجی تعادل
- شنای چرخشی
- تلالو آبی رنگ بدن هنگام چرخش
- فرورفتن ماهی مبتلا به عمق و شنا به سمت پایین
- ضربه زدن آهسته به تراف یا مخزن سبب شروع شنای نوزادان می شود.
- ماهیان جوان که به صورت حاد یا تحت حاد به بیماری مبتلا هستند رنگ بدنشان تیره می شود.
- کاهش وزن در ماهیان جوان
- کم خونی در ماهیان جوان
- پر بودن دستگاه گوارش از موکوس نیمه شفاف یا روشن
- عدم ترشح صفرا عامل موکوس شفاف است.
- کمرنگ شدن کبد و طحال
- خونریزی در بافت احشایی، روده و لوزالمعده